Strona główna > Zdrowie > Przyrządzanie zdrowego soku nie musi być trudne

Na każdym kroku jesteśmy przekonywani do tego, by pić soki. Najlepiej codziennie i to łączące w sobie walory zarówno owoców, jak i warzyw. W sklepach mamią nas wyjątkowymi smakami soków owocowych. Po warzywne kompozycje rzadziej sięgamy i nie są one niestety zachęcające. A już niezależnie od tego, czy wolimy sok owocowy, czy warzywny, najchętniej sięgamy po gotowy produkt. Przyrządzenie soku w domu to udręka i wysokie koszty? Dziś już nie, bo do wyboru mamy różnorodne urządzenia, w tym wyciskarki, na które zdecydowanie warto postawić. W poniższym artykule przekonujemy, że sok domowej roboty to wcale nie uciążliwość, a korzyści, z których warto skorzystać.

Świeżo wyciśnięte soki

Soki świeżo wyciskane to przede wszystkim wartości, których w żaden sposób nie uzyskamy stawiając na gotowe produkty. Mało który sok ze sklepowej półki jest tym naturalnym, oferującym bogactwo witamin, minerałów i enzymów. Jeśli już taki znajdziemy i zaczniemy czytać jego skład, to okaże się, że faktycznie poza surowcem owocowym czy warzywnym, nie obfituje w substancje chemiczne. Niestety znalezienie produktu bez cukru, słodziku czy syropów fruktozowo-glukozowych zaczyna być poszukiwaniem igły w stogu siana.

Świeżo wyciśnięty sok to koszt, który nie przewyższa wydatku związanego z gotowym produktem. Do tego gwarancja uzyskania w pełni naturalnego napoju i możliwość przyrządzenia soku z dowolnych surowców. W tym celu dobrze jest skorzystać z walorów, jakie oferują wyciskarki do soków.  To doskonały sposób na zdrowe menu, a przy tym smaczne. Przydatne wskazówki odnośnie komponowania zdrowego menu, nie tylko dzięki sokom, znajdziemy pod adresem http://www.mlode-bieszczady.pl/. Podsumowując czas potrzebny na znalezienie wartościowego napoju w sklepie, a ten niezbędny do przyrządzenia soku w domu, przekonamy się bardzo szybko, że druga opcja jest korzystniejszą i to nie tylko pod tym względem.

Wskazówki warte uwagi

Wiemy już, że warto przyrządzać domowe soki. Weźmy jednak pod uwagę wskazówki, dzięki którym organizm skorzysta z cennych walorów, a poziom cukru we krwi nie będzie rósł w zastraszającym tempie.

Przede wszystkim, jako bazę wyciśniętych soków wybierajmy warzywa. Dodawajmy do nich liściaste części roślin, by podnosić wartość odżywczą. Owoce nie są zakazane, ale powinny być jedynie dodatkiem, właśnie ze względu na zawartość cukrów. Dzięki nim złagodzimy smak niektórych warzyw czy uzyskamy kompozycje, które będą naprawdę smaczne, pomimo zastosowania specyficznych produktów.

Używajmy wyciskarek, bo to jedyne urządzenia dające szansę na zachowanie tak ważnych enzymów. Wolnoobrotowy proces miażdżenia pozwala wycisnąć każdy produkt do ostatniej kropli. Ponadto nie ma ryzyka wytwarzania wysokiej temperatury – co ma miejsce w przypadku sokowirówek – sprzyjającej utlenianiu i niszczeniu większości ze składników odżywczych.

Sok lepszy niż kawa?

Za piciem soków z samego rana przemawia jeszcze jeden fakt. Kawa daje energetycznego kopa i pobudza, ale na krótki czas. Szklanka świeżo wyciśniętego soku przyspiesza nasz metabolizm, budzi organizm do życia, a energia uwalniana jest stopniowo, dzięki czemu przez długi czas odczuwamy pozytywne skutki.

Wybierzmy ulubione produkty warzywne i owocowe, znajdźmy przyprawy, które oferują konkretny sposób działania i wyciśnijmy maksimum wartości, by poprawić swoje samopoczucie i pozytywnie zacząć kolejny dziań zmagań z obowiązkami.

 

Materiał zewnętrzny

Komentarze (0)

Zostaw komentarz