Możesz wyciskać sok ze skórką lub bez niej. A co z najpopularniejszymi jabłkami? Są one często wykorzystywane w przepisach na naturalne i zdrowe soki. Jakie składniki należy obrać przed wyciskaniem soku? To wszystko są pytania, na które odpowiem za Ciebie!
Ważne jest, aby przygotować owoce i warzywa do wyciskania, aby uzyskać pełnowartościowy sok.
Ważne jest, aby wiedzieć co zrobić ze skórką zanim ją obierzesz.
Ten problem zostanie rozwiązany w tym artykule. Omówię również temat pestek. Dzięki temu nie zablokujesz wałka ślimakowego.
Czy trzeba obierać owoce lub warzywa do wyciskarki na całe owoce i będziesz mógł zrobić pyszny sok o wysokiej zawartości witamin i minerałów.
Wyciskać z czy bez skórki?
Ważne: To wstępny temat o rodzaju i skórce konkretnych składników. Ale często najważniejsze jest pochodzenie produktów. Najlepsze są świeże, organiczne produkty od lokalnych dostawców. Nie powinny one zawierać żadnych substancji chemicznych. Jeśli nie masz pewności co do źródła, możesz obrać jak najwięcej.
Zasada jest dość prosta. Należy usunąć składniki niejadalne lub o grubej skórce, np. duże owoce cytrusowe, takie jak pomarańcza, grejpfrut, banan, ananas, mango i arbuz. Nie trzeba obierać warzyw i owoców, które można jeść bez skórki. Należą do nich marchewki, gruszki, śliwki i jabłka. Nie trzeba obierać ogórków i buraków.
Znam jednak przypadki, które są dyskusyjne: to kiwi, małe owoce cytrusowe, a więc mandarynki i limonki.
- - Mimo, że Kiwi jest technicznie niejadalne, wiele osób nadal wyciska owoce nieobrane. Dlaczego? Dlaczego. Bo paradoksalnie skórka kiwi ułatwia wyciskanie, zapobiega zapychaniu się wałka ślimaka... i jest bardzo zdrowa.
- - Małe owoce cytrusowe są również dobre dla Ciebie. Ich skórki mają wysoką zawartość antyoksydantów, które obniżają cholesterol.
- - Inni idą dalej i zalecają, aby nie obierać bananów czy arbuzów. Ja jednak wolę to robić, zwłaszcza, że większość instrukcji sokowirówek to zaleca. Dlaczego nie zostawić skórki na tych produktach! Ta z bananów bardziej poprawia nastrój (poziom serotoniny). Skórka z arbuza natomiast jest bogata w wartości odżywcze, w tym minerały, enzymy i witaminy.
Pamiętaj jednak, że nie zawsze musisz obierać.
Często dobrym pomysłem jest pokrojenie owocu lub warzywa na mniejsze kawałki. Wyciskarka na całe owoce wyprodukuje więcej soku i nie zablokuje się podczas pracy. Można też sprawdzić stan gniazd nasiennych w niektórych produktach, np. jabłkach i gruszkach.
Powyższe zalecenia są uniwersalne. Przed rozpoczęciem wyciskania warto jednak zapoznać się z instrukcją obsługi. Często producenci zamieszczają w niej ważne informacje, np. o produktach, z którymi sprzęt sobie nie radzi (zwykle chodzi o włókniste lub miękkie składniki, jak mango i papaja, awokado i figi itp.)
Wyciskarka na całe owoce - co należy wyodrębnić przed wyciskaniem?
Tę część przygotowania owoców i warzyw można sprowadzić do prostej wskazówki: usuń pestki, które nie nadają się do żucia.
Ale jest jeszcze coś więcej: Ilość nasion.
W niektórych owocach możesz znaleźć dużo małych i twardych nasion, które mogą zablokować pracę wyciskarki.
Nie musisz usuwać pestek z jabłek czy arbuzów. Wydłub śliwki, wiśnie, nektarynki i śliwki. Uważaj na maliny i winogrona, bo mogą mieć zbyt wiele pestek, które przeciążą moduł wyciskarki.
Jak można przygotować owoce i warzywa do wyciskania?
Oto kilka dodatkowych wskazówek:
- - Najlepszym miejscem do przygotowania owoców i warzyw do wyciskania soku jest sklep. Pamiętaj, aby wybierać produkty świeże, dobrze wyrośnięte, bez śladów pleśni i uszkodzeń mechanicznych (obicia i otarcia). Unikaj produktów, które zostały zakupione poza sezonem, ponieważ mogły przebyć długą drogę, aby dotrzeć do polskich sklepów i straganów. Mogą też nie być w pełni dojrzałe. Możesz dowiedzieć się, które owoce lub warzywa można wyciskać w wyciskarce. Nie wszystkie są odpowiednie.
- - Użyj chłodnej lub letniej wody, aby dobrze umyć owoce i warzywa, ale nie za zimnej. Wyjmij z nich ziemię, piasek lub inne zanieczyszczenia.
- - W przypadku truskawek nie usuwaj szypułek. Jest to pracochłonne i nie zwiększy plonów. W rzeczywistości może je nawet obniżyć. Ponieważ szypułki są trudniejsze niż owoce, dobrze sprawdzają się w przypadku miękkich truskawek. Dzięki nim łatwiej jest wycisnąć owoce.
- - Szypułki porzeczek są takie same. Nie trzeba ich przycinać.
Podsumowanie
Teraz jesteś świadomy, które owoce i warzywa należy obrać, a następnie wypestkować, zanim zaczniesz robić soki w wyciskarce wolnoobrotowych.
Okazuje się, że nie wszystkie odpowiedzi są proste. Równie łatwo można obrać kiwi i mniejsze cytrusy.
Wszystko sprowadza się do specyfiki skórki, jej zawartości i pochodzenia produktów spożywczych.
Nie należy ściskać skórki palcami. Dzięki temu unikniesz spożycia skórek, które są ciężkostrawne lub mają szkodliwy wpływ na Twoje zdrowie. Zawsze sprawdzaj pochodzenie wszelkich produktów. Umycie blatu nie wystarczy, jeśli zostały one spryskane chemikaliami. Lepiej jest je obrać.
Komentarze (0)